1 Ιουλίου 2010

γαμημενη αυπνια


τον τελευταιο καιρο δυσκολευομαι να κοιμηθω. απιστευτο. θα γινω σαν πρωταγωνιστης σε αμερικανικη ταινια που κοιμαται με υπνωτικα. δεν με πιανει ουτε ο αυνανισμος πλεον.

ετσι, το εριξα στη φιλοσοφια. μου χει δωσει εδω κ καιρο ενας φιλος καποιες διαλεξεις σε μπ3. ειναι απιστευτες. ενος καθηγητη φιλοσοφιας απο το μπερκλεη, αρκετα διασημου. του john Searle.

ξεκιναει με απλα αλλα βασανιστικα ερωτηματα που απασχολουν τους ανθρωπους (παντα ενοουμε αυτους που απετυχαν να βγαζουν πολλα λεφτα 'η γυναικες): πως ειναι δυνατον (και κυριως κατα ποσο ισχυει) να ειμαστε συνειδητα οντα, με αυτ-επιγνωση, ενω γυρω μας -συμφωνα με τις φυσικες επιστημες - τα παντα ειναι "ανεγκεφαλα" σωματιδια που κινουνται με τυχαιο τροπο?

πως λειτουργουν και οριζονται εννοιες οπως η "κοινη λογικη", πως εξηγουνται φαινομενα οπου κοινωνιες αποδεχονται σαν πραγματικοτητα πραγματα τελειως εικονικα/υποθετικα, οπως πχ η αξια-χρηση του χρηματος κλπ κλπ.

η φιλοσοφια ειναι πολυ τελεια. σου δινει τη συνολικη εικονα (ή καλυτερα την αγνοια για τη συνολικη εικονα) το οποιο σε βοηθαει να διαχειριστεις την καθημερινοτητα με την ελαφροτητα που της ταιριαζει. ειναι κατι σαν την θρησκεια μονο που δεν χρειαζεται να πληρωνεις. ουτε να "κατσεις" σε καποιον. βεβαια αυτο το τελευταιο και η θρησκεια το δανειστηκε απο τη φιλοσοφια. την αρχαια ελληνικη. τι να πει κανεις. ολα συνδεονται τελικα.

και εδω εχει μερικες διαλεξεις του. σκιζει σε λεω. οντιομπουκ. α, και εδω στο τζαμπε.

ακουω τις διαλεξεις κ μετα με φανταζομαι στα 60ς με μακρια μαλλια, να ειμαι σε καποιο αμφιθεατρο του μπερκλεη και να διορθωνω τον σιρλ με τις ευστοχες παρατηρησεις μου. οι γκομενες ενθουσιαζονται και φευγω αγκαλια με 2 ξανθες που φορανε καυτα σορτσακια και πατινια. πηγαινουμε στην παραλια οπου εχουν συναυλια οι μπιτσ μποης...αχ, ωραια και η καθημερινοτητα.

παω να ξαναδοκιμασω να κοιμηθω.

2 σχόλια:

mr_switters είπε...

Χτες δεν μπορουσα να κοιμηθώ και πέτυχα το καταπληκτικό σου ποστ μεγάλε..

Έφτασα στην τελευταία παράγραφο, την διάβασα, με φαντάστηκα κι εμένα ακριβώς έτσι, τον έπαιξα και κοιμήθηκα.

Θενκς

mr_switters είπε...

ΥΓ θενκ γκαντ σε μένα πιάνει ακόμα..