28 Οκτωβρίου 2010

εκλογες

η μοναδικη αξια των εκλογων ειναι οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι παιρνουμε 2 μερες αδεια. η πιο τρανη αποδειξη ειναι ο τροπος που γινονται.

και φυσικα μιλαω απλα για τον κανονα της πλειοψηφιας που χρησιμοποιειται. ψηφιζω εναν και μονο, και βγαινει αυτος που εχει τις πιο πολλες ψηφους (ραφλυ σπικινγ).

εδω και δεκαετιες, οι μαθηματικοι εχουν αποδειξει οτι αυτος ο τροπος δεν εκφραζει σωστα τις προτιμησεις αυτων που ψηφιζουν. με απλα λογια ειναι μαθηματικα δυνατον να προτιμα το "εκλογικο σωμα" τον Α και να βγει ο Β. αυτο δεν αποτελει απλα μια μαθηματικη πιθανοτητα αλλα εχει γινει κιολας. και μαλιστα στην αμερικη. το 2000 με τον μπους. το εγραφαν και οι εφημεριδες μαλιστα.

τι θα μπορουσε λοιπον να γινει?

ο πιο καλος/ευκολος/σωστος τροπος ειναι να δηλωναμε οχι απλα πιον προτιμαμε πιο πολυ, με τον ενα και μοναδικο μας ψηφο, αλλα να δηλωναμε μια λιστα με σειρα προτιμησης για τους υποψηφιους. αυτο ειναι γνωστο και ως borda count. θα μπορουσαμε δηλαδη να δινουμε με την ψηφο μας 3 ποντους στο Α κομα, 2 στο Β, και 1 στο Γ.

σκεψου το απλα. οσο περισσοτερη ειναι η πληροφορια που δινουν οι ψηφοφοροι, οσο καλυτερα εκφραζεται η προτιμηση τους, τοσο πιο "σωστο" -με βαση τα δικα τους κριτηρια - ειναι και το τελικο αποτελεσμα.

αυτοι οι κανονες, και αλλοι πολλοι, περιγραφονται (το χουμε ξαναπει) στο βιβλιο
"Chaotic Elections! A mathematician Looks at Voting", απο τον Donald G. Saari.

εκει υπαρχουν και παραδειγματα εφαρμογης αυτων των προχωρημενων τεχνικων/κανονων εκλογης. για παραδειγμα σε κατι λεσχες βιπ στην αγγλια οπου εκλεγονται ισοι μεταξυ ισων, σε καποιους επιστημονικους συλλογους κλπ. και φυσικα στα δικτυα υπολογιστων.

φυσικα, αυτα δεν ειναι για τις μαζες. σε αυτες αρκει να δωσεις την ψευδαισθηση οτι επιλεγουν. σκεψου το. σου δινει το μικροτερο δυνατο δικαιωμα ναπεις τη γνωμη σου. εναν μονο ψηφο. το αμεσως επομενο θα ηταν να σε ρωτανε απλα αν θες να γινουν εκλογες καθε 4 χρονια και να βγαζουν μονοι τους, τους νικητες.

βεβαια, θα μπορουσαν αυτα να εφαρμοστουν σε πιο μικρη κλιμακα. εχω σκεφτει ασ πουμε να το προτεινω να εφαρμοστει στο πανεπιστημιο. φυσικα κανεις δεν θα δεχοταν, ομως θα ηταν μια μοναδικη ευκαιρια να αποδειξουμε οτι μαλακες και κομματοσκυλα ειμαστε απο μικροι.

τελοσπαντων. ειπαμε, δεν με αφορουν ολα αυτα. εγω ειμαι απλα ενας αυστραλος πολιτης που ηρθα να περασω μερικα χρονια στην ομορφη χωρα σας. συντομα θα γυρισω πισω στην πατριδα μου. εκει με περιμενουν και οι γονεις μου. ο ανταμ και η σαμανθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: