24 Μαρτίου 2011

παντελης



3 ημερες αφοτου εφυγαν οι γονεις μου ειδα αυτο το ταπερακι. ηταν ενα απο τα 20 περιπου ταπερ με φαγητο στον καταψυκτη. τον οποιο μου αγορασαν ειδικα για αυτο το σκοπο. τα γραμματα και η ορθογραφια - ναι ειναι κληρονομικο - ειναι του πατερα μου. εκοβε χαρτοταινια, και την κολουσε στο καθε ταπερ γραφωντας τι περιεχει και συμπληρωνοντας με διαφορες οδηγιες.

παλιμπαιδιζω απο μονος μου, ερχονται και κατι τετοια και νομιζω οτι ειμαι φοιτητης 20 χρονων.

οι γονεις μου εχουν πολυ πλακα καθε φορα που κατεβαινουν αθηνα. ο πατερας μου θυμαται οτι οταν ηταν 17 χρονων εζησε για μερικα χρονια εδω και μας ζαλιζει με ιστοριες. απο αυτα που λεει βγαζεις το συμπερασμα οτι τοτε δεν υπηρχαν λεωφορεια. το 67 λεμε τωρα. παντου πηγαινε με τα ποδια. "θυμαμαι που ξεκινησαμε απο τον πειραια, με τον λευτερη τον εμπρεηζογλου, και περπατωντας ανεβηκαμε στο συνταγμα για να δουμε τους τσολιαδες και μετα πηγαμε στη νεα ιωνια που εμενε ενας συγχωριανος μας και μετα....". Στις βολτες που κανουμε τις πρωτες 2-3 ημερες, δειχνει και εξηγει στη μανα μου τους δρομους. "Τον βλεπεις αυτον τον δρομο, ειναι η πειραιως, αν τον παρεις σε κατεβαζει πειραια, εδω ειναι η ιερα οδος, ειχα δει τον διονυσιου μια φορα...". μετα τα μαθηματα ομως ξεκινανε οι ερωτησεις, " ποιος δρομος ειναι αυτος μαρια? τον θυμασαι που στον εδειξα?",... μεχρι να βαρεθει αυτη και να τον συχτιρισει.

η αλλη αγαπημενη συνηθεια του ειναι να ψαχνει για συγχωριανους του. βεβαια δεν εχει πολλους συγχωριανους μας εδω, οποτε εχει διευρυνει λιγο τον ορισμο.. ως τετοιοι θεωρουνται οσοι μενουν απο κατερινη και πανω. πχ γνωρισε τον κρεοπωλη, ο οποιος ειναι απο την καβαλα και κοντεψε να κλαψει απο τη συγκινηση. λες και ειμαστε στην αυστραλια. την αλλη φορα περνουσε ενας γυφτος που πουλουσε καρεκλες και χαρηκε επειδη - του πε ο γυφτος - οτι εμενε παλια στη δραμα.

και αλλα τετοια.

μου πε επισης οτι το 67 γινονταν συνεχεια πορειες και επεφτε ξυλο οπως και τωρα. ειχαν παει λεει μια μερα στο κεντρο, με τον φιλο του τον στελιο, και ειδαν φασαριες και ξυλο κοντα στην αμερικανικη πρεσβεια. και ειπε στον στελιο να φυγουν μην φανε ξυλο (χεστης, κ αυτο κληρονομικο) και αυτος του απαντησε οτι πρεπει να μεινουν να δουν τι θα γινει γιατι και αυτοι εργατες ειναι και εχουν δικαιωματα...μετα ομως φοβηθηκαν στα αληθεια και την κανανε για ενα μπιλιαρδαδικο.

το 67. του πε ενας θειος - συγχωριανος=θειος, που μενε αθηνα - οτι τα πραγματα ειναι ασχημα και καλυτερα θαταν να γυρισει στο χωριο. ετσι και εκανε. και μετα ηρθε η επανασταση.

την επανασταση βεβαια ο κυρ παντελης την καταλαβε στο στρατο. οταν εκανε παρεα με κατι καλα παιδια, μορφωμενα παιδια, που συνεχεια κανανε κουβεντες και του λεγανε διαφορα και διαβαζαν βιβλια. και ο λοχαγος συνεχεια τον ρωτουσε να μαθει τι του λενε αυτα τα παιδια. εκει εμαθε οτι υπαρχουν αριστεροι, προδοτες και κουμουνιστες, πατριωτες, δεξιοι, παρακρατικοι, καλοι κακοι και ασχημοι. στο χωριο βλεπεις ειχες μονο καλους και 1-2 χαζους. χαφιες ο κυρ παντελης δεν ηθελε να γινει αλλα και παλι ο κ. λοχαγος τον αγαπουσε γιατι επιαναν τα χερια του και εκανε μερεμετια.

τα θυμηθηκε ολα αυτα με την κουβεντα και μερακλωσε και επιασε να διαβασει οτι σχετικο βιβλιο ειχα. πρωτα διαβασε το βιβλιο του φρ. γερμανου για τον ζαχαριαδη, το αντικειμενο, μετα το Ζ του βασιλικου και στο τελος ξεκινησε ενα του μπρυκνερ που λεει για τη "νεα σεξουαλικη απελευθερωση/επανασταση..κατι τετοιο" αυτο δεν το τελειωσε ομως.

παντελης. οτι ναναι και οτι πρεπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: