29 Μαΐου 2014

η μανια.

ο φιλιπ ροθ σταματησε να γραφει λεει. πριν 3 ημερες ξαναεπιασα να διαβασω το αμερικανικο ειδωλο. το οποιο το ειχα διαλεξει γιατι ειχε παρει πουλιτζερ, οπως και το μιντλσεξ του τζεφρυ που μου ειχε αρεσει παρα πολυ. και μου αρεσε εξισου και το ειδωλο. πολυ ωραιες ιστοριες και αναλυσεισ χαρακτηρων.απο αυριο βεβαια θα ξαναρχισω δουλεια οποτε θα το παρατησω. ειχα καιρο να μην δουλεψω 5 ημερες συνεχομενα.(και καλα...)

η Κ. ειναι νοσοκομα στην ψυχιατρικη κλινικη ενος νοσοκομειου και κανει μεταπτυχιακο στην ψυχοιατρικο-κατι ταυτοχρονα. φιλη φιλης. μου εξηγουσε σημερα το απογευμα διαφορα για τις διαφορες ψυχο-τετοιες αρρωστιες. τι ειναι η νευρική ανορεξια και πως συμπεριφερονται ατομα που εχουν τετοια. τι ειναι η καταθλιψη, η μανια, και παει λεγοντας.

το ηξερες οτι υπαρχουν πολλοι (?) γιατροι που πιστευουν οτι ο ανδρεας παπανδρεου ειχε μανια? η μανια, λεει, εχει διαφορα ενδιαφεροντα συμπτωματα οπως το οτι εχεις τρελη ορεξη για σεξ (σιμο?), οτι ξοδευεις πολλα λεφτα (ανδρεα?), κανεις παρατολμα πραγματα (στρατο?), πχ παιρνεις δανεια που δεν μπορεις να ξεπληρωσεις, γνωριζεις και συναναστρεφεσαι πολυ κοσμο κ.ο.κ. (διοριζεις υπουργο τον τσοβολα, πηδας αεροσυνοδους και παει-λεγοντας-ζητω-το-πασοκ). μανιομεταπολιτευση.

οταν αρχιζεις και διαβαζεις για αυτα καταλαβαινεις οτι δεν ειναι τοσο ξεκαθαρα τα ορια αναμεσα σε αυτους που θεωρουνται νορμαλ και σε αυτους που θεωρουνται προβληματικοι. επισης, αρχιζεις και αναγνωριζεις συμπτωματα σε φιλους και γνωστους, και φυσικα, και στον εαυτο σου. ωπ, να λιγο μανια, να λιγο καταθλιψη, να και λιγο διπολισμος. ειναι περισσοτερο θεμα προοπτικης παρα θεμα μετρησιμων ποσοτητων και ντετερμινιστικων διαγνωσεων. αλλωστε, δεν υπαρχουν τετοιες. οι γιατροι, συγχρονοι σαμανοι, ουσιαστικα βασιζονται στισ εμπειριες και στις προσλαμβανουσες για να κρινουν καποιον. εκτος και αν ειναι επικυνδυνος (για τους αλλους).

η περερα πηγε διακοπες στην κρητη. το διαβασα στο τουητερ.




θελεις συμβουλες που να σου λενε οτι δεν φταις. μην αλλαζεις. ελα να γινεις ενα κομματι απο το χθες μου. κοιτα τι ωραιο που ειναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: